Pasta Carbonara

Kaikista maukkaimmat ruoat syntyvät yksinkertaisista aineksista. Tärkeintä on raaka-aineiden laadukkuus. Valikoiduista raaka-aineista syntyy tämäkin yksinkertaisen suussasulava ateria. Hyvä perusohje tuorepastalle on 1dl vehnäjauhoja ja 1 kananmuna, mutta pastataikina ei ole vakava asia ja eri variaatioita on lupa kokeilla ja leikitelläkin. Valmiin pastan käyttö on myös sallittua ja kiireiseen arkeen oikein hyvä vaihtoehto. Pastoja löytyy kaupan hyllystä jokaiseen makuun, myös gluteenittomina.

Ainekset:
(neljälle)

Pasta:
400g puolikarkeita tai 00-vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 kananmunan keltuainen
(käytä yli jäävä valkuainen kastikkeeseen)
1/2 dl olutta
(voi käyttää myös vettä)
hyppysellinen suolaa

Kastike:
n. 200g ylikypsää kylkeä
1 valkosipulinkynsi
1 oksa tuoretta rosmariinia
3 kananmunaa
n. 2 dl juustoraastetta esim. Viinitarhuri
mustapippuria
(suolaa)

Valmistus
Vinkki kiireiseen arkeen: Jätä seuraava työvaihe kokonaan väliin ja valitse valmis pastan kaupan hyllystä. Valmista pakkauksen ohjeen mukaan.

Mittaa jauhot pöydälle keoksi ja pyöräytä keskelle kolo. Riko kananmunien rakenne suolan ja oluen kanssa ja kaada koloon jauhojen keskelle. Sekoita jauhoja munien joukkoon vähän kerrallaan, kunnes hitaasti mutta varmasti taikina alkaa muodostua. Jos taikina tuntuu kuivalta lisää hieman kananmunaa tai nestettä.

Vaivaa taikinaa ainakin noin 15 minuuttia kunnes se on kimmoisaa ja palautuu muotoonsa. Testaa tekemällä sormella kuoppa, kun kuoppa häviää itsestään, taikina on valmis. Kääri taikina palloksi kelmun sisään ja anna sen levätä vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä. Tuorepasta on parhaimmillaan samana päivänä, mutta voit myös pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.

Leikkaa pastasta pieni pala kerrallaan ja kääri loput takaisin kelmuun. Pyöritä pastapala ensin palloksi ja siitä ohuehkoksi tangoksi. Leikkaa tangosta n. 2 cm pätkiä ja nyplää pätkät sormiesi välissä eri suuntaisiksi kuvan mukaan. Jätä valmiit pastat jauhotettuna odottamaan että koko erä valmistuu. Kun laitat pastaveden kuumenemaan, keskity jo kastikkeen valmistukseen. Keitä pastaa iloisesti kiehuvassa vedessä ilman kantta 2 minuuttia.

Pilko ylikypsä kylki pieniksi kuutioiksi. Paista pannulla omassa rasvassaan hieman väriä pintaan, mukana rosmariininoksa. Riko munat kulhoon, lisää puolet juustoraasteesta sekä mustapippuria myllystä ja sekoita. Valuta pasta ja ota talteen muutama desilitra keitinvettä. Lisää kostea pasta kyljen kanssa pannuun ja sekoita. Ota pannu pois liedeltä ja lisää munaseos pastan sekaan voimakkaasti sekoittaen. Älä enää kuumenna. Lisää juustoraaste ja mustapippuria myllystä. Tarkasta maut ja lisää suolaa vasta tässä vaiheessa, jos on tarpeen. Jos pasta tuntuu liian tiukalta, voit lisätä keitinvettä pieninä annoksina. Annostele pasta lautasille ja nauti heti.