Tuottajaesittely Koskijärven Villitila

Hei,

Olen Mimmu Nikkari, luonnonyrttituotteistaja ja hortafarmari.

Valmistan käsityönä uniikkeja luonnontuotteita Koskijärven Villitilalla Heinävedellä.

Kaikki tuotteideni raaka-aineet ovat käsin kerättyjä villejä kasveja, marjoja ja sieniä. Villitilallani en muokkaa maata, en kylvä tai kitke mitään: vapaasti kasvavaa aitoa villiä syötävää riittää joka päivä kerättäväksi ja säilöttäväksi huhtikuusta lokakuuhun.

Suomalaisten metsämarjojen ja sienien terveellisyys tunnetaan jo yleisesti, mutta harva ymmärtää, että Suomessa kasvaa parisen sataa syötävää luonnonkasvia. Näistä parisenkymmentä olisi jokamiehen oikeuksien turvin helposti hyödynnettävissä, jos ihmiset oppisivat tunnistamaan syötävät villivihannekset. Villinä kasvaneet luonnonyrtit ovat yleensä erittäin ravintotiheitä, esimerkiksi villinä kasvanut nokkonen pesee ravintoarvoiltaan mennen tullen kaupan pinaatin. Kun noukkii itse ruuan suoraan puhtaasta maaperästä, on se lähiruokaa parhaimmilaan ja tietää, mitä syö. Lähimaaston kasveista voi tehdä ihan gourmetruokaa. 

Tunnistamisen lisäksi tarvitaan tietoa, kuinka luonnonkasveista saa maukasta ruokaa: villiruoka pitää osata ”kesyttää” lautaselle. Sillä terveellisyydestä ei ole hyötyä, jos ruoka ei maistu. Tätä varten perustimme Satu Sällisen kanssa yhteistyöprojektin – Villiyrttikioskin – joka jakaa somessa ajankohtaisia vinkkejä siitä, kuinka villejä kasveja voi hyödyntää arkisessa tai juhlavammassakin ruoanlaitossa. Villiyrttikioskilta voi myös tilata räätälöidyn virtuaalisen etäluennon luonnonyrteistä tai vaikkapa live-luontoretken maisteluineen ja hemmotteluhoitoineen yhdistyksille ja kaveriporukoille.

Melkein jokaisen pihalta löytyy ne viisi tärkeintä ravinto- ja rohdoskasvia: voikukka, nokkonen, vuohenputki, maitohorsma ja siankärsämö. Näillä kasveilla on hyvin pitkä käyttöhistoria ja esi-vanhempamme luonnollisesti hyödynsivät niitä, kun kauppoja ja apteekkeja ei ollut keksitty.

Omat tuotteeni on suunniteltu tarjoamaan kotimainen, terveellinen ja puhdas vaihtoehto maailman toiselta laidalta rahdatuille superfoodeille. Valikoimissani on kymmenkunta villiyrteistä fermentoimalla ja pakastekuivaamalla valmistettua yrttiteesekoitusta, luonnonkasveista tehtyjä mausteita, kukkaissokereita, pettuvalmisteita ym. uniikkeja artesaaniherkkuja, joita ei saa yleensä mistään. Tuotekehitykseni lähtökohta on valmistaa maistuvia luonnonherkkuja, joihin liittyy jokin positiivinen terveysvaikutus: esim. vihersuola syntyi tarpeesta vähentää omaa suolankäyttöäni. Prinsessan Xylitol -kukkaissokeri taas syntyi, kun halusin tarjota lapsenlapselleni hammasystävällisemmän vaihtoehdon herkuttelulle.

Villiyrtit merkitsevät minulle elämäntehtävää, intohimoa ja voimaannuttavaa puuhastelua, jossa saan toteuttaa luovuuttani. Uusia tuoteideoita pompahtelee mieleen jatkuvasti. Olenkin keksinyt itselleni tittelin hortafiili: horta tarkoittaa kreikassa yleisesti villiyrttejä. Intohimoista suhtautumista johonkin kuvaava sananpääte fiili tuleesanasta philos, joka viittaa rakkaana pidettyyn. Minä siis yksinkertaisesti rakastan villiyrttejä!!

Tervetuloa tutustumaan!

Nähdään Heilassa!